SOAs (seksueel overdraagbare aandoeningen) & HIV

Foto: Reisprik.
Wat is het?

Wat is het?

SOAs zijn seksueel overdraagbare aandoeningen of geschlachtsziekten. SOAs komen wereldwijd veel voor. De meest voorkomende SOAs zijn gonorroe, syfilis en chlamydia. Deze worden veroorzaakt door een bacterie. Ziekteverschijnselen verschillen per ziekte, maar kunnen ook ontbreken. Niet behandelde SOAs kunnen ernstige schade aanrichten.

Hepatitis B is een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis B-virus. (Lees verder bij hepatitis B).
 
Het HIV-virus kan AIDS veroorzaken. Dit virus valt cellen aan die een belangrijk onderdeel zijn van de afweer en vernietigt deze cellen. Het HIV-virus komt wereldwijd voor. Een infectie met het HIV-virus kan de afweer sterk verminderen waardoor ziekteverwekkers die normaal gesproken worden tegengehouden makkelijk een infectie veroorzaken.
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

U kunt een besmetting met gonorroe, syfilis en chlamydia oplopen door onveilig seksueel contact met een besmet persoon. 

Zowel het hepatitis B-virus (lees verder bij hepatitis B) als het HIV-virus kunt u oplopen door  worden overgedragen door onveilig seksueel contact met een besmet persoon, bloedcontact met een besmet persoon en bloedproducten van een besmet persoon.

 
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

Besmetting met de bacterie die gonorroe, syfilis en chlamydia veroorzaakt kunt u verkleinen door het gebruik van een betrouwbare en goed zittende condoom. Gebruik alleen in Nederland gekochte condooms. 

U kunt zich laten vaccineren om besmetting met het hepatitis B-virus te voorkomen. (Lees verder bij hepatitis B). U kunt besmetting met het hepatitis B-virus als ook van het HIV-virus verkleinen door u aan de volgende maatregelen te houden:
  • Condoomgebruik bij seksueel contact. Gebruik alleen in Nederland gekochte condooms.
  • Geen tatoeages en piercings laten aanbrengen.
  • Vermijd tandartsbezoek, kom er alleen in uiterste noodgevallen.
  • Vermijd injecties, infusen en bloedtransfusies.
  • Vermijd ziekenhuizen, kom er alleen in uiterste noodgevallen.
  • Voorzichtigheid tijdens verkeersdeelname en risicovolle activiteiten.
  • Vermijd malaria behandelingen door antimalariamiddelen te slikken.

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij ons kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde hepatitis B vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad.
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering. 
©2017 Amsterdam Travel Clinic - Medisch Centrum De Makroon - KB Medical Services

Search