Cholera

Wat is het?

Wat is het?

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie zit in (brak) oppervlaktewater. De ziekte komt op alle continenten voor. Met name in minder ontwikkelde landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn er regelmatig epidemieën. In principe is cholera in Nederland een importziekte geworden en komt zelden voor. Men kan binnen een dag overlijden aan cholera.

Ziekteverschijnselen kunnen zijn:
  • acuut optreden van braken
  • (ernstige) waterige diarree
  • zeurende buikpijn en drukpijn
  • kenmerken van uitdroging 
  • (zelden) koorts 
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

Mensen met een verminderde maagzuurproductie lopen een groter risico op infectie. De bacterie die cholera veroorzaakt zit in (brak) oppervlaktewater. U kunt de bacterie oplopen door het innemen van besmet water of besmet voedsel. Ook ontlasting van cholerapatienten kan besmettelijk zijn.  
De incubatieperiode duurt 12 uur tot 5 dagen, gemiddeld 2 tot 3 dagen.
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

U kunt besmetting door de bacterie die cholera veroorzaakt voorkomen door hygiënische maatregelen te nemen, met name wat betreft handen, water en voedsel. 

In principe wordt er in Nederland niet meer gevaccineerd tegen cholera. Het beschikbare vaccin biedt slechts een kortdurende en beperkte bescherming. Het choleravaccin beschermt in zekere mate tegen door colibacteriën veroorzaakte reizigersdiarree bij mensen met een lage weerstand (bijvoorbeeld diabeten, hoge leeftijd en mensen met afweerremmers of prednison) en bij rondreizen in landen met slechte hygiënische voorzieningen. Het vaccin bestaat uit twee zakjes met poeder die u met een tussenpoos van een week kunt innemen, het tweede zakje uiterlijk tien dagen voor vertrek. 

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij Amsterdam Travel Clinic kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. In sommige gevallen, ook als u geen vaccinatie heeft, kan een stempel in het vaccinatieboekje gezet worden om problemen bij grensovergangen te voorkomen. De stempel is onbeperkt geldig.  
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistent Reizigersadvisering.

Search