SOAs (seksueel overdraagbare aandoeningen) & HIV

Wat is het?

Wat is het?

SOAs zijn seksueel overdraagbare aandoeningen of geschlachtsziekten. SOAs komen wereldwijd veel voor. 

Wat is een SOA?

SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Voorbeelden van SOAs zijn chlamydia, gonorroe, syfillis, hiv (zie onder), hepatitis B, trichomonas, herpes genitales, genitale wratten en schaamluis. SOAs worden overgedragen bij onveilig seksueel contact. Een SOA kan klachten geven, maar het hoeft niet. Sommige SOAs kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Wat is HIV?
HIV is de afkorting van humaan immunodeficiëntie-virus, het virus dat aids kan veroorzaken. Dit virus tast het afweersysteem van het lichaam aan. Het virus wordt overgedragen bij onveilig seksueel contact door besmet bloed, sperma of vaginaal vocht, wanneer besmet bloed in de bloedbaan terecht komt (bijvoorbeeld door gebruik besmette naalden bij drugsgebruik) en  zwangeren en moeders die hiv hebben kunnen het virus aan het kind overdragen tijdens de zwangerschap, bij de bevalling of bij borstvoeding. HIV is (nog) niet te genezen en zonder behandeling is het een infectie met ernstige gevolgen. Bij een succesvolle behandeling met verschillende medicijnen kan het virus niet meer in het bloed worden aangetroffen, en is het niet meer besmettelijk voor anderen. 
 
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

U kunt een besmetting oplopen door onveilig seksueel contact met een besmet persoon. 

Zowel het hepatitis B-virus als het HIV-virus kunt u oplopen door onveilig seksueel contact met een besmet persoon, bloedcontact met een besmet persoon en bloedproducten van een besmet persoon.

 
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

Besmetting met de bacterie die gonorroe, syfilis en chlamydia veroorzaakt kunt u verkleinen door het gebruik van een betrouwbare en goed zittende condoom. Gebruik alleen in Nederland gekochte condooms. 

U kunt zich laten vaccineren om besmetting met het hepatitis B-virus te voorkomen. U kunt besmetting met het hepatitis B-virus als ook van het HIV-virus verkleinen door u aan de volgende maatregelen te houden:
  • Condoomgebruik bij seksueel contact. Gebruik alleen in Nederland gekochte condooms.
  • Geen tatoeages en piercings laten aanbrengen.
  • Vermijd tandartsbezoek, kom er alleen in uiterste noodgevallen.
  • Vermijd injecties, infusen en bloedtransfusies.
  • Vermijd ziekenhuizen, kom er alleen in uiterste noodgevallen.
  • Voorzichtigheid tijdens verkeersdeelname en risicovolle activiteiten.
  • Vermijd malaria behandelingen door antimalariamiddelen te slikken.
Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij Amsterdam Travel Clinic kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde hepatitis B vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad.
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistent Reizigersadvisering.

Search